Svar!

Ellinor: Jag gillar din blogg jättemycket och har följt den under heeela året. Det är så roligt att läsa eftersom att jag planerar att åka som utbytesstudent 2012. Jag undrar lite om organisationen du åkte med, explorius. Bara lite allmänt om de är bra, om det har känts som om att de har "funnits där" under ditt år, typ om de hjälpt dig med problem etc. och om det har varit något som var dåligt/om du är missnöjd med något?

Tack så mycket, vad kul att du följt min blogg :) Explorius har överlag varit bra tycker jag. Vissa saker hade de kunnat göra bättre, tex som att ha mer koll på sina utbytesstudenter under året och inte bara förlita sig på de amerikanska organisationerna (i mitt fall). Nu har inte jag haft några "problem" under året men hade jag haft det hade jag fått gå till min amerikanska organisation ISE och där har jag inte kännt att jag haft något stöd alls. Nu ska jag inte prata för alla, det beror helt på vilken area rep. man får och säkert också om man är i behov av hjälp på något sätt.


Erika: Jag har följt din blogg sedan du åkte men skulle ändå vilja höra en sammanfattning om ditt år med typ bilder och där du skriver vad som var jobbigast/roligast/mest minnesvärt/vad som hände då och då/vem du umgicks med/dina tankar under till exempel under månaderna eller under hösten/vintern/våren. Kanske en stor grej men det skulle ändå vara roligt att läsa :D 

Det skulle också vara roligt att läsa om vad du i efterhand känner att du uppskattar/inte uppskattar fullt så mycket med USA - folket/landskapen/maten/kulturen/religionen allt du stötte på liksom :D

Hej! Nu har du säkert läst mina sammanfattningar från året (del 1 och del 2), tack för idén :) Jag hade inte direkt några jättejobbiga stunder under året, såklart någon kortare period då och då men ingenting farligt. Så här efteråt saknar jag människorna där jättemycket, alltid vänliga och trevliga. Amerikaner kan uppfattas som ytliga och det kanske de är men samtidigt är gästvänligheten stor och man kan börja prata med vem som helst överallt (inte jätteofta man går fram till någon man inte känner på ICA och säger hej). Maten kan jag säga är det jag saknar minst, jag lärde mig aldrig riktigt tycka om maten som var typisk för södra USA. Det jag saknar allra mest är såklart alla mina kompisar och värdfamiljen, allt det som jag levde med varje dag i 300 dagar och det som var en så stor del av mitt liv.

 

My: Jag känner några som har varit utbytesstudenter men när de har kommit tillbaka till sverige har de varit tvugna att gå om året de missade, behöver du också göra det?

Hej! Det är inte så att man bokstavligen "går om" ett år utan man fortsätter där man slutade innan utbytesåret. Jag åkte till USA efter 1an och ska börja 2an nu i höst, du har alltså rätt med att jag tar studenten ett år senare men det är mer som en paus än att jag går om.

Anna: Hej Josefin!

Först vill jag bara säga att din blogg verkligen har varit inspirerande och hur bra som helst under ditt år. Du verkar också vara en härlig person och man blir alltid lika glad när man kikar in här! 

Jag ska åka som utbytesstudent nu till hösten och fick precis min placering i Montana. Det är nervöst då det är en så liten ort (ca 400 personer bor där och runt 100 elever går på skolan) Jag såg precis att du också hamnade på ett lite mindre ställe och jag tänkte bara höra lite hur du tyckte det var? Hur kändes det när du först fick reda på placeringen? 
Hur många elever gick på din skola? Just nu är det många tankar som snurrar i mitt huvud. Tack för en fin blogg och hoppas att allt är bra med dig :) Kram

Tack så jättemycket, vad glad jag blev av din kommentar! :D Grattis till placeringen, jag kommer ihåg den dagen jag själv fick telefonsamtalet med informationen om min placering i Oklahoma som om det vore igår. Jag skrek, grät, skrattade och var nog bara i chock tror jag. 

Precis som du sa så bodde jag också i en liten stad, i Oologah bodde det ca 800-900 personer och räknade man in grannbyn (ibland räknades den och ibland inte) låg invånarantalet på ca 1300. På min skola gick det ca 500 elever (bara på high school, ännu mer om man räknar med middle school och lower elementary) och det var många för att vara i en så liten stad. Min skola var ansedd som en av de bästa i hela Oklahoma och därför ville många elever från andra städer/byar gå där också. Jag tyckte inte alls att det var några problem att bo i en liten stad, tvärtom! Det hände egentligen inte jättemycket i Oologah men jag lärde verkligen känna folk och kom in i samhället fort och det var värt mycket mer för mig. Oftast ligger småstäderna ganska nära någon större stad, jag bodde nära Tulsa, Owasso, Claremore och Bartlesville vilket var skönt och roligt när jag och mina kompisar ville ut och hitta på något.

Hoppas att allt går bra för dig, lycka till och ha ett härligt år i Montana! :)

Beatrice: Hej!

Jag ska åka som utbytesstudent 11/12, och undrar om du har några råd angående hur mycket man ska packa? Jag vet att gränsen är 23 kg (något sånt), men jag menar mer innehållet. På mitt infomöte sa nämligen alla 5 referensstudenter att de packat ned för mycket kläder. Då undrar jag mest, vad är för mycket/lite och vad blir lagom? Liksom, är det lagom att packa som man kanske skulle göra för en 2 veckors-semester? (Förlåt för rörig fråga, haha. ^^) Vill även säga att jag läst din blogg nästan hela året och har tyckt att den är väldigt rolig och inspirerande! :D

Jag tycker att det var väldigt svårt att packa, funderade mycket på vad som var viktigt och mindre viktigt att ta med. Nu efteråt tycker jag nog att jag hade med mig för mycket saker (2 väskor) men i början behövde jag nästan allt jag hade med. Längre fram under året när jag samlat på mig mycket kläder och saker var det mycket som blev överflödigt. Packa det som du tycker är riktigt viktigt, en 2 veckors-semester låter rimligt för tänkt på hur mycket man köper på ett år, allt det + det du hade med från början ska med hem till Sverige igen sedan!


Kommentarer
Postat av: Annika - mot oklahoma

Nu känner jag verkligen hur Oklahoma närmar sig med stormsteg. Jag har visumintervju 8 juli kl. 8 så jag vet inte riktigt om jag orkar vara där så lång tid innan utsatt tid. Jag antar att om man inte väntar innan så får man vänta efter istället så.. Hur länge fick du vänta allt som allt och hur var själva intervjun?2011-06-26 @ 23:40:59
URL: http://ensvenskaioklahoma.wordpress.com
Postat av: ida

Hej du! Jag har bara en liten fråga. Eftersom att det sägs att det är så fet och onyttig mat i usa går man inte upp väldigt mycket i vikt på ett helt år då? gjorde du det?

2011-07-14 @ 15:56:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0